CGT

CGT staat voor Cognitieve gedragstherapie.

Wat is het?

Je hebt niet zomaar bepaalde gedachten en gevoelens. Psychische klachten komen vaak voort uit de manier waarop we informatie selecteren, verwerken en/of interpreteren. Gedachten die je hebt zijn belangrijk voor wat je voelt en doet. Deze gedachten zijn vaak automatisch en onbewust. Ooit hebben we ze bedacht en zo vaak gedacht dat het nu automatisch gaat. In Cognitieve Gedragstherapie ga je bezig met wat je denkt, voelt en doet.

CGT is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Gedragstherapie houdt zich vooral bezig met het veranderen van gedrag. Hoe je doet (gedrag), bepaalt namelijk vaak ook hoe je je voelt. Cognitieve therapie gaat vooral over je manier van denken en de emoties daarbij. Samen met een therapeut ga je op zoek of die denkwijze wel helemaal klopt. Als bijvoorbeeld blijkt dat je gebeurtenissen in het leven gewoonlijk met een negatieve bril bekijkt, heb je meer kans om somber, geïrriteerd of angstig te worden. Dit veroorzaakt meestal meer negatieve gedragingen. Samen met een therapeut kun je onderzoeken of die manier van denken dan wel helemaal klopt en welke gedachten meer passend of realistisch zijn.

Als je deze twee vormen combineert, in CGT, wordt zowel het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. Door anders te reageren, veranderen ook je gevoel en gedachten. Door gedachten te veranderen, verandert ook je gevoel en gedrag.

Hoe gaat het in zijn werk en hoe lang duurt het ongeveer?

CGT is een actieve vorm van behandelen. Tijdens de gesprekken proberen we te achterhalen wat je gedachten zijn op het moment dat je last hebt van negatieve gevoelens. Als we die gedachten hebben opgespoord, gaan we deze onderzoeken of ze in bepaalde situaties kloppen. We gaan op zoek naar bewijzen voor die gedachten en je beoordeelt daarna of ze kloppen of niet. Vaak blijkt dat ze niet helemaal kloppen. Op basis van de door jezelf gevonden bewijzen wordt je geholpen om een alternatieve, meer evenwichtige, gedachte te formuleren. Meestal leidt dit ertoe dat je andere gevoelens en gedragingen krijgt. Het kan ook zo zijn dat je gedachte wel klopt. In dat geval wordt je geholpen om een plan te bedenken hoe je hiermee om kunt gaan.

Naast het onderzoeken van je gedachten, word je ook gevraagd om dingen anders te gaan doen en dit uit te proberen. Dit betekent dat je gaat oefenen met het anders aankijken tegen lastige en vervelende situaties. Tijdens de gesprekken wordt geoefend, maar met hulp van huiswerk oefen je ook buiten de gesprekken om. Vooral vanwege deze reden duurt behandeling relatief kort, vaak gaat het om 5 tot 25 gesprekken.

Wat zegt onderzoek hierover?

Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar CGT. Deze behandeling blijkt uit wetenschappelijk onderzoek effectief te zijn bij veel psychische problemen.

Filmpje en meer informatie:

Bekijk onderstaand filmpje of bezoek deze website als je meer wilt weten over cognitieve gedragstherapie: